Cum ne pregatim pentru inceperea cresei?
Inca pe cand P avea 5-6 luni am depus dosarul pentru inscrierea la o cresa de stat pentru ca abia in acel moment m-am dezmeticit si am realizat ca ar trebui sa ma interesez deja despre acest proces. Nu stiam nimic despre toata nebunia ce urma sa apara sau cum se face inscrierea.
In sectorul 5 ca sa prinzi loc la o cresa de stat trebuie sa depui dosarul inca de cand afli ca esti insarcinata (evident ca sunt sarcastica) si chiar si asa ai toate sansele sa nu-ti vezi copilul pe liste.
Am vazut ca in alte sectoare procesul de inscriere are loc intr-o luna anume pentru anul scolar ce va urma sa inceapa (din afara privind, mi se pare mai bine organizata treaba asta, desi inca nu am luat contact direct cu un astfel proces de selectie). Adica mergi in luna x, depui dosarul si la sfarsitul lunii afli daca are copilul loc la cresa sau nu.
Revenind la modul de inscriere din sectorul 5, am stat cu sufletul la gura pana la jumatatea lunii august ca sa stiu clar daca odata cu inceperea anului scolar (9 septembrie) va merge si P.
Si in toata nebunia asta eu trebuia sa-mi pregatesc copilul, sa-i vorbesc despre noua etapa ce urma sa vina in viata noastra desi habar nu aveam cu certitudine daca acolo va fi locul lui sau daca vom gasi altul sau alte/ce solutii. Nu imi doream sa-l bulversez.
As fi vrut sa fi cunoscut situatia mai din timp pentru a-l putea pregati corespunzator, mai cu seama ca e inca alaptat.
Odata ce am l-am regasit pe lista, au inceput si pregatirile serioase. Am sa va punctez mai jos modul nostru de pregatire, cu speranta ca va fi un mic ajutor si pentru voi:
1. I-am vorbit zilnic despre cresa, despre cum va fi acolo, ce va face acolo
2. Am mers in curtea cresei de cateva ori si ne-am jucat, explicandu-i si acolo ca acela va fi locul in care vom veni zi de zi pentru a se juca cu noii lui prieteni, ca mami/tati il vor lasa acolo se se joace in fiecare dimineata si ca apoi mami/ tati vor veni intotdeauna sa-l ia acasa. Dimineata nu vom mai iesi in parc insa vom merge in acel loc unde va fi mult mai grozav pentru ca va avea multi prieteni, alte jucarii si niste doamne simpatice care vor avea grija de ei. Inca de cand ne pregateam sa plecam de acasa ii spuneam cu bucurie ca mergem la cresa, țopăiam si ii aratam nerabdarea mea. Mereu i-am vorbit cu entuziasm despre etapa asta ce urma sa vina si il vad foarte incantat
3. I-am povestit cam cum vor decurge lucrurile, ca se va juca cu prietenii noi, apoi vor sta la masa si cand vor fi foarte obositi vor face si nani impreuna (chiar a avut rezultat in sensul ca incepuse sa caute el compania copiilor prin toate locurile publice pe unde mergeam)
4. Am reusit sa obtin permisiunea de a intra pe holurile cresei (la stat nu am avut acces sa vad mare lucru din salile in care se desfasoara activitatile) si fiind in renovare am vazut pe hol scaunele si dulapioare pentru copilasi. I-am aratat si explicat ca si el va avea acolo un astfel de scaunel si dulapior. L-am lasat sa exploreze putin holurile pentru a nu se simti strain cand va reveni in prima zi oficiala
5. Cand serveam masa acasa (avem o masuta mica pentru el) ii spuneam ca exact asa va manca si la cresa doar ca vor mai fi si alti prieteni cu el la masa si ca o doamna draguta ii va ajuta sa pape
6. Ne-am jucat de-a cresa cu animalutele de pluș (a fost super incantat)
7. E intr-o etapa in care nu are rabdare sa-i citesc desi i-am citit povesti de la 3 luni. Asa ca am mai si inventat cate o povestioara despre mersul la cresa implicand si plușurile lui preferate
8. Am rarit sesiunile de supt. Pana in acel moment era alaptat la cerere. A ramas cu alaptatul doar la somn (un somn pe zi si cel de noapte). Cel mai probabil vom ramane doar cu cel de noaptea. Vom vedea pe parcurs cum e si cu adaptarea la cresa. Nu vreau sa aiba prea multe schimbari majore deodata.
9. Dupa ce am depus dosarul am mers la ambele crese ( pentru ca in sectorul 5 sunt doar 3 crese de stat, am depus dosarul la 2 din ele) pentru a lua feedback direct de la parinti. Citisem si inainte informatii pe internet insa voiam sa ma asigur ca sunt si parintii/copiii multumiti cu ce se petrece acolo
10. Ca si pregatire materiala, ne-au fost necesare urmatoarele:
- 1 saculet de panza cu numele copilului
- 3 schimburi
- pampersi
- 2 bavete
- prosop cu agatatoare avand numele copilului notat undeva
- pijama
- incaltaminte de interior cu scai
- documentele de intrare in colectivitate (examenul coproparazitologic, copie dupa carnetul de vaccinuri, aviz epidemiologic, adeverinta de la medicul de familie pentru intrarea in colectivitate)
- 1 saculet de panza cu numele copilului
- 3 schimburi
- pampersi
- 2 bavete
- prosop cu agatatoare avand numele copilului notat undeva
- pijama
- incaltaminte de interior cu scai
- documentele de intrare in colectivitate (examenul coproparazitologic, copie dupa carnetul de vaccinuri, aviz epidemiologic, adeverinta de la medicul de familie pentru intrarea in colectivitate)
Cam asa s-au desfasurat lucrurile in cazul nostru si asteptam cu nerabdare inceperea anului scolar si noua etapa din viata noastra.
Mult succes sa aveti si voi ceilalti aflati in aceasta etapa!
Va doresc putere sa treceti cu bine peste acest pas important si sa fiti optimiste!
Comentarii
Trimiteți un comentariu