Cozonac fara gluten, fara ou, fara lactate

Reteta mamei

Ingrediente:

- 2 kg faina schar mix B
- 4 plicuri de drojdie fara gluten
- miere dupa gust (noi am pus aproximativ 400 g)
- coaja de lamaie bio
- 2 l apa minerala
- untura(aproximativ o cana, a fost pusa la 'ochi')
- pentru umplutura nuca si roscove/cacao, zahar (dupa preferinte), stafide hidratate
- puteti pune si alte arome. Eu nu am pus

Mod de preparare: 

Mai intai sticla cu apa minerala am pus-o intr-un vas cu apa calda pentru a o incalzi. Faina am rasturnat-o intr-un bol peste care am pus drojdia activata in putina apa calda. Am adaugat coaja de lamaie, mierea si am inceput sa framantam turnand apa minerala incontinuu putin cate putin pana s-a legat aluatul. Trebuie sa rezulte un aluat mai moale (daca mai e nevoie, completati cu apa calduta). La final am adaugat untura si am mai framantat pana s-au omogenizat bine toate ingredientele. Vasul a fost acoperit si lasat aluatul la dospit cam 2 ore. Umplutura a fost lasata neumezita (am amestecat nuca cu pudra de roscove/cacao si zaharul). Se unge blatul de lucru cu ulei si se intinde cu ajutorul mainilor aluatul peste care se presara umplutura si stafidele. Am rulat si impletit cozonacul si l-am asezat in tava. Au mai stat in tava aproximativ 30 min si apoi la cuptorul preincalzit aproximativ 1 h, 180°C.
Din 2 kg de faina au rezultat 3 cozonaci mari. Cred ca ieseau chiar 4.
S-au pastrat pufosi si a doua zi!
Experienta mamei intotdeauna isi spune cuvantul 😊. Am putut manca si noi cozonac identic ca si gust ca cel traditional.




Pentru un plus de inspiratie, acceseaza cele 3 EBook-uri cu retete fara ou, fara lactate si/ sau fara gluten, acum la un SUPER PRET.
Click pe poza pentru detalii 👇



Comentarii

Postări populare